En kampanj från Sveriges Bussföretag

Bli Bussförare – Du behövs för att allt ska rulla på

Som bussförare möjliggör du att Ulla kommer säkert till läkaren, att han som är på väg till festen får träffa sina vänner och att hon som jobbat natt kan ta sig hem igen. Att vara bussförare är att möta människor, att hjälpa och att vara en trygg punkt i vardagen. Läs mer om hur du blir nästa bussförare!

SPELA FILMEN

Passar jag som bussförare?

✓ Tycker om att köra på ett säkert och ansvarsfullt sätt

✓ Du är serviceinriktad och vill ge en trygg resa

✓ Du tycker om att hjälpa människor

✓ Är bra på att hantera stressade situationer

✓ Du pratar och förstår svenska

✓ Om du uppfyller flera av dessa punkter passar du garanterat som bussförare. Nedan hittar du mer information om bussföraryrket! 

Det bästa med att bli bussförare är:

✓ Utbildningen är ca sex månader och du har stora möjligheter till arbete efter utbildningen

✓ Framtidsutsikterna för bussföraryrket är ljusa

✓ Du får ett jobb med stort ansvar där du är viktig för många

✓ Du möter dagligen en stor mängd människor

✓ Möjlighet till varierade arbetstider

✓ Du kan jobba varsomhelst i hela landet

✓ Du får lön enligt kollektivavtal och ersättning för oregelbundna arbetstider

Funderar du på att bli bussförare?

Vi lanserar nu en helt ny tjänst för dig som vill bli bussförare där vi matchar fram en bussförarutbildning åt dig eller svarar på frågor som du har. Fyll i formuläret nedan så återkommer med svar så fort vi kan. Pågrund av ledigheter under jul- och nyårshelgerna så kan det ta lite extra tid med svar.

Kontakta oss

Välj ett alternativ nedan

Hur är det att vara bussförare?

Möt Armin Majidi och Pia Nilsson som arbetar som bussförare på ett av medlemsföretagen i Sveriges Bussföretag.

Frågor & svar om bussföraryrket

En bussförare har en ingångslön på 28 000 kronor i månaden enligt giltigt kollektivavtal. Utöver månadslönen utgår givetvis även ersättning för obekväm arbetstid som kvällar och helger.  

Du kör efter schemalagd tid eller efter beställning, det kan handla om tidiga morgnar, eftermiddagar, kvällar samt helger, för det är ju då folk reser mest.

Just att det finns möjligheten att arbeta på många olika tider brukar uppskattas av de som har valt yrket.

Ja det har du. Att vara bussförare är ett arbete med stort ansvar och du får en uniform som visar att det är du som är förare eller ”befälhavare” på bussen. Uniform innebär att vid en incident kan räddningstjänsten lätt identifiera föraren. Uniformen innebär även att föraren betraktas rättsligt som en tjänsteman – att bråka med en uniformerad förare ses som våld mot tjänsteman.

Under en normal arbetsdag träffar du många människor! Du hälsar på de som ska resa med bussen och hjälper dem med olika frågor de kan tänkas ha. Du är också företagets ansikte utåt. Att en bussförare träffar många människor brukar de som arbetar i yrket beskriva som något av det allra bästa.

Som bussförare finns det många möjligheter att gå vidare i karriären! Du kan till exempel bli trafikledare, utbildare, personalplanerare eller teamchef. Utvecklingsmöjligheterna är goda!

Läs mer om dina karriärmöjligheter här.

Ett yrkeskompetensbevis (eller YKB som du kanske hör sägas) är ett bevis som visar att du har kunskaper om yrkestrafik. Ditt yrkeskompetensbevis tar du under utbildningen och det behövs tillsammans med ditt busskörkort för att du ska få köra yrkesmässig trafik.

Läs mer om YKB på Transportstyrelsens hemsida

Bussförare

Ett jobb – många möjligheter

Att vara bussförare innebär att du kan arbeta med många olika saker. Du kan arbeta i:

Linjetrafik

Alltså de bussar som du ser i städer och samhällen och som hjälper folk att komma till jobbet, simhallen eller butiken för att handla mat. Här har du som förare en viktig roll att spela i att livet fungerar för mängder av resenärer.

Beställningstrafik

Det här är de bussar som kör människor på beställning. Det kan handla om semesterresor för att ta skidentusiaster till fjällen, ett företag som behöver komma till sin konferens eller en idrottsförening på väg till nästa cup. Här blir du som förare en möjliggörare för många drömmar och spännande destinationer.

Expressbusstrafik

Det är de bussar som åker lite längre sträckor för att ta människor till arbeten, föräldrar eller vänner. En typisk sträcka kan exempelvis vara Göteborg-Malmö. Här blir du som förare en viktig del i att knyta samman Sverige.

Skolskjutstrafik

Barn som bor långt ifrån sina skolor får hjälp att ta sig till sin utbildning med hjälp av skolskjuts. Här har du som förare en viktig roll att spela i barnens liv.

Färdtjänst

Innebär att du arbetar med att hjälpa människor som har svårt att förflytta sig själva och som till exempel behöver ta sig till en vårdcentral, en anhörig eller till ett arbete. Du som förare blir en viktig del i att hjälpa de som behöver lite extra stöd.

0

Så många bussförare behövs

Rekryteringsbehovet på tre års sikt, enligt den senaste rapporten Tempen på Bussbranschen 2023, är 8 100 bussförare.

0

Mil per år

Var den genomsnittliga körsträckan per buss i Sverige under 2022. Det är mer än ett varv runt jorden.