Utbildningar och seminarier

Webbinarium - Säkerhetsprövning och arbetsrätten

Seminarier digitalt

Vad gör jag om en anställd i säkerhetskänslig verksamhet inte längre klarar säkerhetsprövningen? Hur hanterar jag krockar mellan arbetsrätten och säkerhetsskyddslagen? Varmt välkommen till webbinariet Säkerhetsprövning och arbetsrätten, där vi reder ut dessa frågor.

Om ditt företag bedriver verksamhet som räknas som säkerhetskänslig enligt säkerhetsskyddslagen, behöver du bland annat se till att anställda som deltar i den säkerhetskänsliga verksamheten säkerhetsprövas. Det kan dock uppstå problem om en anställd inte längre klarar säkerhetskraven.

 Webbinariet Säkerhetsprövning och arbetsrätten handlar om kollisionen mellan reglerna om säkerhetsprövning och anställningsskyddet, med fokus på hanteringen av situationer där anställda inte längre bedöms som pålitliga ur säkerhetshänseende. Webbinariet riktar sig främst till dig som arbetar i ett företag som själv tar beslut i säkerhetsprövningsfrågan.

 Innehåll:

  • Kortfattad översikt av säkerhetsskyddslagen 
  • Introduktion kring den arbetsrättsliga utmaningen som kan uppstå i säkerhetsskyddsärenden
  • Relevant rättspraxis
  • Råd om den praktiska hanteringen i enskilda ärenden
  • Kort om en pågående statlig utredning som ser över delar av säkerhetsskyddslagen

 Om säkerhetskänslig verksamhet
Verksamhet som på något sätt har betydelse för Sveriges säkerhet utgör så kallad säkerhetskänslig verksamhet och omfattas av säkerhetsskyddslagen. Det handlar främst om verksamhet där vissa angrepp, såsom spioneri eller sabotage, skulle kunna medföra skadekonsekvenser på nationell nivå. Det kan exempelvis röra sig om störningar i leveranser som ur ett nationellt perspektiv är nödvändiga för samhällets funktion.

Chefer, arbetsledare och HR

Länk till seminariet skickas ut en vecka innan.
Har du frågor om seminariet är du välkommen att mejla till utbildning@transportforetagen.se

Event
Pris exkl. moms
0 kr
  • Tid:
    Lediga platser kvar