Nyhet

Transportföretagen tycker till om pandemilag och förlängt omställningsstöd

Nyhet

Begränsningar för kollektivtrafik och inrikes flygtrafik bör avgränsas till var det finns särskilt stora risker för smittspridning, trafik som utförs på ett från smittskyddssynpunkt säkert sätt måste få bedrivas.

Det skriver Transportföretagen i sitt yttrande över den nya pandemilagen som regeringen presenterade häromveckan. Pandemilagens syfte är att göra det möjligt för det allmänna att vidta mer träffsäkra åtgärder för att förhindra smittspridning av Covid-19. Det kan t ex röra sig om att stänga ner ett köpcentrum eller införa begränsningar i det kollektiva resandet. Enligt promemorian ska lagen användas för träffsäkra åtgärder som inte i onödan hindrar sådan verksamhet som kan genomföras på ett från smittskyddssynpunkt säkert sätt.

Begränsningar för kollektivtrafik och inrikes flygtrafik får direkt påverkan för flera av Transportföretagens medlemsföretag inom buss, flyg och taxi. Transportföretagen framhåller att innan begränsningar införs på transportområdet bör samråd ske med ansvariga myndigheter, till exempel Transportstyrelsen, ”i syfte att säkerställa överenstämmelse med övrig transporträtt och internationellt harmoniserade regler”. Transportföretagen betonar också att ersättningsfrågan för företag som påverkas negativt av begränsningar är central och behöver förtydligas i lagen.

Det här var inte det enda yttrandet som Transportföretagen skickade in dagen för julafton. Det var även deadline för det förlängda omställningsstödet till företag, som nu föreslås även gälla för  perioden augusti–december 2020. Transportföretagen välkomnar givetvis förlängningen, det är något Transportföretagen efterfrågat sedan länge, men skriver att ”vi hade samtidigt hoppats på en snabbare hantering av förlängningen. Att det kommer dröja till februari 2021 innan företagen ens kan ansöka om stöd för fasta kostnader från augusti 2020 motverkar stödets syfte att ge mer likviditet in i hårt drabbade företag”.

Transportföretagen är också kritiskt till att det är olika nivåer för omsättningstappet under perioden augusti-december och anser att det bör vara minst 30 procent för hela perioden.


Regeringen har tillsammans med ”januaripartierna” C och L aviserat att omställningsstödet kommer att förlängas för även januari och februari 2021, något som Transportföretagen är positivt till men anser att det inte räcker med hänsyn till att läget är fortsatt mycket allvarligt inom främst persontransportsektorn. Transportföretagen anser att omställningsstödet bör förlängas likt korttidspermitteringen till sommaren 2021 och besked om detta bör ges skyndsamt.

Remissyttrandet i sin helhet över pandemilagen kan du läsa här>>>

Remissyttrandet över omställningsstödet kan du läsa här>>>